MathStudio-cel mai bun program gratuit de matematică

Spot-robotul viitorului

Geogebra 5 Beta

Geogebra 5 va permite construcția corpurilor geometrice în spațiul 3D.

Omnitux-soft educațional

Proiectul Omnitux își propune să ofere diverse activități educative utilizând elemente multimedia (imagini, sunete, texte).

Iluzii optice pictate pe asfalt

Patru artiști aduc buna dispoziție in rândul trecătorilor și uimesc lumea artistică prin ingeniozitatea și talentul de care dau dovadă.

Scurtmetraje

Filme care nu depășesc 1000 m lungime sau 30 de minute durată.

joi, 27 decembrie 2012

Kingsoft Office Suite Free 2012

Kingsoft Office Suite 2012 este o suită office gratuită ce este ideală pentru cei familiarizați cu Microsoft Office 2003, înainte de interfața "ribbon" caracteristică în 2007.
Există trei pachete principale:
(i) Kingsoft Writer, un procesor de texte care poate importa din Microsoft Word (doc,...,docx) cu capacitatea de a avea documente separate într-o interfață cu taburi.

(ii) Kingsoft
Spreadsheet, o aplicație de calcul tabelar, care poate importa din Microsoft Excel și având  același interval de celule (65.536 de rânduri * 256 coloane) ca în Microsoft Office 2003.

(iii) Kingsoft
Presentation, o suită de prezentare care poate importa toate documentele Microsoft Powerpoint.

Pentru un echivalent freeware pentru Microsoft Office și pentru cei cărora au apreciat  interfața  de stil vechi 2003, atunci Kingsoft Office Suite este suita ideală. Toate caracteriticile din
Microsoft Office 2003 sunt prezente și în această suită office, plus alte opțiuni unice. Asemănările merg chiar mai departe în stilurile  WordArt.
Kingsoft Office Suite 2012  oferă o experiență unică - permite deschiderea mai multor documente sau foi de calcul în cadrul aceeași ferestre pentru a face trecerea între  ele rapid și simplu. Există totuși două aspecte negative: la pornire, un browser se conectează  la site-ul Kingsoft, iar pentru a avea o interfață "ribbon" trebuie plătită o sumă de bani. Dacă aceste două aspecte nu vă deranjează atunci Kingsoft Office Suite 2012 este suita office gratuită ideală.

Există și o versiune Kingsoft Office 5.2.2 (Free) pentru telefoane și tablete cu sistem de operare Android ce funcționează foarte bine.

Pentru a descărca Kingsoft Office Suite 2012  accesați adresa http://www.kingsoftstore.com/kingsoft-office-freeware.html
 

vineri, 14 decembrie 2012

Photocat

Photocat este un program  de editare grafică on-line. Programul este gratuit, toate operațiile asupra imaginilor realizându-se în interfața unui  browser. Interfața paginii principale este împărțită în trei secțiuni: Edit a photo (Editează o fotografie), Retouch (Retușează o fotografie), Create a collage (Creează un colaj din mai multe fotografii).
Programul poate fi accesat la adresa:
http://web.photocat.com/

joi, 18 octombrie 2012

OpenBiblio-sistem integrat de management al bibliotecii


Ce este OpenBiblio?

OpenBiblio este un program de management al unei biblioteci şcolare sau judeţene. Acest program este oferit sub licenţa GNU, ceea ce permite utilizarea fără probleme in instituţii şcolare.

De ce OpenBiblio?

OpenBiblio permite realizarea managementului activităţii unei biblioteci prezentând multiple avantaje, printre care:
- este gratuit;
- interfaţa in limba romana;
- programul rulează rapid pe orice sistem de operare pe care sunt instalate php, mysql, apache;
- sistemul este securizat in sensul ca nu oricine are acces la informaţii decât pe baza de parola;
- folosind sistemul OPAC putem permite vizualizarea de către elevi a informaţiilor anumitor bibliografii precum statutul lor (împrumutat, returnat, rezervat, deteriorat, etc);
- daca OpenBiblio este instalat pe serverul școlii și acesta are acces în exterior atunci programul prezintă doua mari beneficii: elevii pot vizualiza de acasă lista materialelor împrumutate, respectiv data returnării lor iar bibliotecarii pot introduce date în biblioteca virtuala chiar de acasă;
 - administratorul poate crea conturi suplimentare pentru mai mulţi bibliotecari crescând astfel productivitatea și randamentul unei astfel de biblioteci online;
- administratorul/administratorii (bibliotecarul/bibliotecarii) pot crea conturi pentru fiecare membru (abonat) al bibliotecii;
- administratorul are acces la arhiva împrumuturilor/ returnărilor unui membru;
- programul are și o evidenta financiară, calculează amenzi de penalizare, etc;
- se pot crea diverse tipuri de colectii: carti, cd ,dvd, etc;
- se pot crea cu uşurinţă bibliografii- pentru maximă eficiență OpenBiblio utilizează limbajul MARC prin intermediul căruia se pot introduce sute de bibliografii folosind programul MarcEdit (dacă sunteți interesați voi reveni cu amănunte);
 - se pot face rezervări ale materialelor împrumutate;
 - OpenBiblio foloseşte sistemul codului de bare, permiţând folosirea scanerelor pentru citirea codului de bare;
 - generare rapoarte complexe, scrisori de somare, etichete cu coduri de bare; -căutarea membrilor și bibliografiei după mai multe criterii, etc;
- editor de teme vizuale;
- alte opţiuni pe care vă las să le descoperiţi d-voastră.

Mai multe detalii găsiți la adresa: http://openbiblio.ro/

luni, 10 septembrie 2012

Dropbox


Dropbox este un serviciu online ce ne permite să sincronizăm fișierele de pe mai multe dispozitive: computer, tabletă, telefon.
Acest serviciu îl putem asemăna cu  un hard-disk virtual. Prin intermediul unui browser și o conexiune la internet putem uploada fișiere cu dimensiunea maximă a unui fișier de 300MB și în limită totală de 2 GB. Pentru a ușura procesul de upload, Dropbox ne pune la dispoziție aplicații pentru pc, respectiv telefoane mobile prin intermediul cărora se ușurează transferul dintre dispozitiv (pc, telefon) și serverul dropbox. Aplicația pentru pc poate fi descărcată de aici  pentru sistemul de operare Windows, iar pentru telefoanele mobile cu Android de aici.
Utilizand acest serviciu fișierele se vor sincroniza automat pe toate dispozitivele. Acest serviciu devine tot mai popular oferind utilizatorului posibilitatea de a-și păstra în siguranță datele importante.

FindThatWord


FindThatWord este un program simplu, rapid, ușor de utilizat care creează careuri ce conțin cuvinte pe o anumită temă. Profesorii, părinții, copiii și iubitorii de puzzle-vor fi cu siguranță încântați de acest program. Programul este gratuit și rulează pe Windows, Linux, Mac.

Transformarea fișierelor PDF în fișiere Word

Portable Document Format (PDF) este un standard deschis pentru schimbul de documente. Acest format de fişier, creat de Adobe Systems în 1993, este utilizat pentru reprezentarea documentelor într-un mod independent de software de aplicaţie, hardware, şi sisteme de operare. Fiecare fişier PDF incapsulează o descriere completă a unui document fix, inclusiv text, fonturi, grafică, precum şi alte informaţii necesare pentru afişare.
Avantajele fişierelor PDF sunt: compatibilitatea pe toate platformele: Windows, Macintosh, Unix, etc.; compactarea acestora, ele suportând o mulţime de compresii sofisticate pentru a ocupa puţin spaţiu pe hard disc şi pentru a fi transmise prin e-mail, telefon, messenger etc.; pot conţine elemente multimedia: filme, sunete, legături (links) spre adrese e-mail sau pagini web, comentarii la text, note etc.; au opţiunea de a securiza conţinutul care poate fi deschis, copiat, editat sau imprimat numai pe bază de parolă, şi nu în ultimul rând, documentele pot fi listate atât pe o imprimantă ieftină cu jet de cerneală, cât şi pe imagesetter (maşină de imprimare pe film tipografic a separaţiilor de culoare) pentru a fi tipărite. De menţionat că fişierele PDF trebuie optimizate în funcţie de aparatul cu care urmează a fi imprimate (o mulţime de opţiuni depind de calitatea finală a lucrării).
Fiecare fişier PDF conţine o completă descriere a textelor, imaginii şi graficii, informaţie ce poate fi trimisă oricui şi imprimată oriunde în lume, fără a permite modificări în conţinut.
Recent, totuși au apărut soluții ce permit transformarea fișierelor PDF în format Word (doc, docx).
Vă recomand următoarele două resurse (o metodă offline și una online):
1.Wondershare PDF to Word
2.www.pdfonline.com

 

joi, 28 iunie 2012

Cartea audio

 Cartea Audio este un site necomercial destinat elevilor și profesorilor. Aici puteți asculta și descărca opere și fragmente studiate la școală, structurate pe clase. Orele de limba și literatura romană câstigă un plus de atractivitate dacă materialele studiate sunt prezentate la clasă în format audio. Pe lângă interesul care descinde din mesajul auditiv, elevii dezvoltă un sentiment colectiv de participare la un act artistic, o treaptă premergătoare celei de spectator în sala de spectacole. Materia urcă în ierarhia preferințelor școlarului, drumul spre literatură se deschide, formarea bunului gust este astfel influențată de dicția și interpretarea actorului.
 Site-ul poate fi accesat la adresa http://www.carteaaudio.ro
AUDIȚIE PLĂCUTĂ !
 

marți, 19 iunie 2012

FET-generator gratuit de orare

        În articolul de azi  vă prezint un program foarte bun de generare a orarului școlar FET (Free Timetabling software)- este un program open source ce permite generarea orarului școlar pentru toate tipurile de instituții de învățămant. FET permite generarea orarului într-un timp relativ scurt, depinzând de complexitatea condițiilor. Vă recomand ca după introducerea în program a datelor inițiale să generați orarul după fiecare condiție impusă pentru a înțelege cauza imposibilității generării rapide a orarului. Pe forumul site-ului veți găsi cu siguranță suport atunci când veți întâmpina probleme în generarea orarului (dezvoltatorul principal al programului este român și îi mulțumesc pe această cale pentru efortul depus). Programul este tradus în mai multe limbi, inclusiv în limba romană (Pentru a schimba interfața programului în limba română accesați Settings-Language-ro(Romanian)).
Pentru a înțelege cum funcționează programul am adăugat mai jos un tutorial video, dar pentru o versiune mai veche a programului.


 

Mai jos am adăugat un alt tutorial ce ne permite să importăm datele dintr-un program de calcul tabelar și să le importăm în programul FET.



Programul poate fi descărcat de la adresa: http://lalescu.ro/liviu/fet/

luni, 18 iunie 2012

Creionul magic

În articolul de azi vă prezint doua jocuri  interesante: CRAYON PHYSICS și NUMPTY PHYSICS. Aceste jocuri îmbină în mod plăcut arta de a desena cu un creion și fizica solidelor. Ambele jocuri sunt gratuite.
 CRAYON PHYSICS: Scopul jocului este destul de simplu. Trebuie deplasată o mingie roșie pentru a colecta stele.Versiunea gratuită are puține nivele dar oricine va fi încântat de ideea originală a jocului.
Important: Click dreapta - pentru a șterge un obiect; Space - resetează nivelul; ESC - va deschide meniul; Alt + Enter - trecerea în fullscreen; Alt + F4 - renunță la joc.




 


 Jocul CRAYON PHYSICS îl puteți descărca de la adresa: http://www.kloonigames.com/blog/games/crayon

NUMPTY PHYSICS: Acest joc are 35 de nivele, scopul jocului fiind același: deplasarea mingiei pentru colectarea stelelor. Important: Folosiți tasta ESC pentru a șterge obiectele desenate anterior.



 

Jocul NUMPTY PHYSICS îl puteți descărca de la adresa: http://numptyphysics.garage.maemo.org/

vineri, 8 iunie 2012

Înmulţirea pe degete

În acest articol  voi descrie o metodă pentru efectuarea înmulțirii folosind degetele. Pentru a folosi această metodă elevul trebuie să cunoască în primul rând tabla înmulțirii până la 5 (în general elevii nu întâmpină dificultăți deosebite în a învăța tabla înmulțirii până la 5). Dificultățile apar la memorarea înmulțirilor cu cifre mai mari decât 5.

Multiplicare pe degete este o strategie pentru înmulțirea numerelor de la 6 la 10. Ideea metodei constă în a asocia numerele de la  6 la 10 pentru fiecare deget pe ambele maini (vezi Figura 1): 6 la  degetul mic, 7 la degetul inelar, 8 la degetul mijlociu, 9 la degetul arătător şi 10 la degetul mare.
Figura 1
Pentru a multiplica, parcurgeți următoarele etape (a se vedea Figura 2):
(1) Conectaţi degetele atribuite numerele pe care  doriți să le înmulțiți. De exemplu, în multiplicarea 8 şi 7, vom conecta degetul mijlociu de la mâna stângă şi inelarul de la mâna dreaptă.
(2) În continuare, pentru fiecare din degetele conectate și cele sub ele atribuim valoarea 10. În total 5 degete. Deci în total vom avea 5x10=50.
(3) În continuare, luăm în calcul numărul degetelor rămase de la fiecare mână. În cazul de față, la mâna stângă avem 2 degete iar la mâna dreaptă 3 degete. Înmulțim 2x3=6.
(4) În final obținem 8x7=50+6=56.

Figura 2
În al doilea exemplu (a se vedea Figura 3), am înmulțit 7 şi 9. Facem acest lucru prin conectarea degetului inelar de la mâna stângă  şi  a degetului arătător de la mâna dreaptă. Pentru fiecare din degetele conectate și cele sub ele atribuim valoarea 10. În total 6 degete. În total vom avea 6x10=60. În continuare, luăm în calcul numărul degetelor rămase de la fiecare mână. În cazul de față, la mâna stângă avem 3 degete iar la mâna dreaptă 1 deget. Înmulțim 3x1=3. În final obținem 7x9=60+3=63.

Figura 3
Acum, încercaţi să efectuați înmulţirea numerelor:  8 şi 6; 8 și 8; 9 şi 6.

Vă invit să citiţi şi articolul de aici
 

joi, 5 ianuarie 2012

Google Art Project-prin muzeele lumii

Astăzi vă invit să vizitați câteva din cele mai celebre muzee din lume în care sunt expuse lucrări de mare valoare. Peste 1.000 de tablouri, picturi faimoase din 17 mari muzee ale lumii, au fost scanate, digitalizate, fiind la îndemâna oricărei persoane conectate la internet. Mai mult, există şi opţiunea identică “Street View”, prin care putem vizita virtual, la 360 de grade, sălile muzeelor. Printre muzeele ale căror capodopere pot fi vizualizate digital se află: Galeriile Uffizi (Florenţa), Tretiakov (Moscova), Ermitage (Sankt Petersburg), Rijksmuseum (Rembrandt-Amsterdam), Tate Britain (Londra), MoMa (Muzeul de Artă Modernă, New York), Palatul Versailles, National Gallery (Londra), Van Gogh (Amsterdam), Alte Nationalgalerie (Berlin) etc. Funcţia zoom dezvăluie înalta rezoluţie a imaginilor, putând fi descoperite şi micile detalii ale tablourilor. Accesând butonul “I” aflăm o mulţime de informaţii despre opera de artă expusă, despre autor, dar şi alte amănunte interesante.

 

luni, 2 ianuarie 2012

Sebran's ABC

Sebran's ABC conţine imagini colorate,  muzică placută şi jocuri captivante, cu ajutorul cărora cei mici  pot învăţa să scrie şi să citească. Programul este disponibil în diferite limbi, inclusiv romană. Programul include 12 exerciţii diferite. Şase dintre acestea, cele mai simple, oferă patru variante de răspuns. Alegerea răspunsului bun face ca în cercul corespunzător să apară un zâmbet; dacă raspunsul este greşit, în cercul respectiv apare o figură tristă, dar există posibilitatea de a încerca din nou. Există de asemenea şi un joc de numărare în care sunt folosite cifrele de la 1 la 9. Acestea sunt folosite în jocuri precum Adunare, Scădere şi Înmulțire, în care fiecare dintre operaţiile matematice amintite prezintă două nivele de dificultate. În Alege o imagine, una sau mai multe imagini corespund unui cuvânt; Prima Litera oferă patru litere posibile pentru completarea unui cuvânt. Copilul dumneavoastră se poate folosi de abilitaţile dobândite cu ajutorul acestor exerciţii pentru a juca Joc de memorie, Memorie-cuvinte, sau Spânzurătoarea. În sfârşit, jocurile Ploaia ABC, Ploaia de litere şi Ploaia 1+2 îi ajută să-şi antreneze degetele pentru folosirea tastaturii. Sebran's ABC este gratuit.

 


kidopo.com-un site atractiv pentru preşcolari

Kidopo este un site util cadrelor didactice din învăţământul preşcolar, părinţilor şi nu în ultimul rând preşcolarilor. Site-ul chiar dacă este în limba engleză, conţine multe materiale ce pot fi utile în activitatea didactică. Site-ul are mai multe secţiuni: colorare imagini, materiale ce pot fi imprimate, jocuri, meşteşuguri, clipuri video educative. Kidopo este o resursă unde copiii se pot juca şi învăţa.
 

GeoGebra-Construcţia triunghiului echilateral

În acest tutorial vă sunt prezentate mai multe metode prin care putem construi un triunghi echilateral în programul GeoGebra. Instalarea programului a fost descrisă în acest tutorial de aici.
 

GeoGebra-Reprezentarea grafică a unui poliedru

În acest tutorial vă este prezentat modul în care putem reprezenta grafic un poliedru în programul GeoGebra. Instalarea programului a fost descrisă în acest tutorial de aici.

GeoGebra-Construcţia unui dreptunghi

În acest tutorial vă este prezentat modul în care putem construi un dreptunghi în programul GeoGebra. Instalarea programului a fost descrisă în acest tutorial de aici.
 


GeoGebra-Evidenţierea centrului de greutate al unui triunghi

În acest tutorial vă este prezentat modul în care putem evidenția centrul de greutate al unui triunghi în programul GeoGebra. Instalarea programului a fost descrisă în acest tutorial de aici.

GeoGebra-instalarea programului

În acest tutorial vă este prezentat modul de instalare al programului GeoGebra. Acest soft educaţional poate fi utilizat cu succes în predarea matematicii. GeoGebra este un program matematic dinamic ce a fost creat de Markus Hohenwarter în 2001. Este un program gratuit, mulţi programatori şi profesori lucrând la dezvoltarea lui. Pentru a rula acest program trebuie sa aveţi Java instalat pe sistemul de operare. Aici găsiţi un tutorial ce descrie modul în care se instalează Java şi Flash Player pe sistemul de operare Windows. În tutorialele viitoare vă voi prezenta modul în care poate fi utilizat acest program.
 

PDF-XChange Viewer

Portable Document Format (PDF) este un standard de fişier deschis pentru schimbul de documente. Acest format de fişier, creat de Adobe Systems în 1993, este utilizat pentru vizualizarea documentelor într-un mod independent de software, hardware şi sisteme de operare. Fiecare fişier PDF are încorporat o descriere completă a documentului, aspectul, textul, fonturi, grafică, precum şi alte informaţii necesare pentru afişare. Fişierele PDF pot fi vizualizate folosind programul Adobe Reader. Vă recomand însă un alt program gratuit, rapid şi cu multe opţiuni utile. Acest program este PDF-XChange Viewer.

 

doPDF-Transformarea documentelor în format pdf


doPDF este un creator de PDF-uri ce poate fi folosit gratuit atât pentru uz personal cât şi pentru uz comercial. Utilizând doPDF poţi crea PDF-uri selectând comanda "Tipăreşte" din orice aplicaţie care oferă opţiuni de tipărire. Cu câteva clickuri poţi transforma în PDF orice document creat cu Microsoft Excel, Word, PowerPoint sau chiar şi email-urile sau paginile web favorite. Creează PDF PDF este un acronim (Portable Document Format) pentru a defini un document in format portabil, creat de catre Adobe pentru usurarea schimbului de documente. doPDF este un generator de PDF-uri gratuit, odata instalat oferind posibilitatea conversiei oricarui tip de document in format PDF. doPDF7.2 se instalează ca şi o imprimantă virtuală, după instalarea cu succes fiind listată în secţiunea de "Imprimante şi Faxuri" şi în meniul "Toate Programele". Puteţi folosi doPDF pentru crearea de documente PDF in două moduri: Tiparirea în format PDF folosind imprimanta virtuala doPDF. Pentru crearea unui document PDF trebuie trimis documentul pentru tipărire la imprimanta virtuală doPDF (în acelaşi mod în care documentul ar fi tipărit de o imprimantă normală). Direct din aplicaţie. doPDF are si un fişier executabil (accesibil din grupul Programe) care în momentul deschiderii porneşte un ajutor de conversie. Tiparirea în format PDF folosind imprimanta doPDF Deschide un document (creat cu Microsoft Word, WordPad, NotePad sau alt program), alege opţiunea Tipăreşte şi selectează din lista imprimantelor doPDF. În următorul pas trebuie aleasă o locaţie unde va fi salvat documentul PDF creat şi, după ce conversia în PDF va fi finalizată, documentul PDF va fi deschis automat cu ajutorul cititorului de PDF-uri (există şi opţiunea de a nu deschide automat PDF-ul după creare).

9 motive pentru a folosi acest convertor gratis de PDF-uri:

Simplu şi rapid - selectezi CE document să fie convertit, UNDE să îl salvezi şi doPDF creează PDF-ul înainte ca tu sa poţi spune supercalifragilisticexpialidocious.
Economie de bani - doPDF este un convertor PDF gratuit atât pentru uz personal cât şi pentru uz comercial. Nu te va costa nimic să creezi PDF-uri cu doPDF (dar te vom iubi şi mai mult dacă faci upgrade la novaPDF).
Suport pentru 32/64-biţi - este compatibil atât cu sistemele de operare pe 32-biţi, cât şi cu cele pe 64-biţi (şi vom face tot posibilul să fie compatibil cu viitoarele multiple de 32-biţi)
Universal - poţi converti orice tip de document în PDF (atât timp cât este "tipăribil"), spre exemplu: DOC, XLS, PPT, PUB, DOCX, XLSX, PPTX, PUBX, HTML, TXT,...
Fără Ghostscript sau .NET - nu sunt necesare programe adiţionale pentru crearea de documente în format PDF (ex. Ghostscript) sau medii de programare precum .NET Framework. Din această cauză kit-ul de instalare este foarte mic în comparaţie cu alte programe similare.
Căutare în PDF - odată creat, poţi căuta anumite fragmente de text în fişierul PDF (şi motoarele de căutare vor indexa de asemeni textul din documentul PDF)
Interfaţă multilingvă - doPDF este SINGURUL creator de PDF-uri care are interfaţa tradusă în peste 33 de limbi diferite şi un site tradus în peste 30 de limbi (număr în creştere, mulţumită (traducătorilor)
Foloseşte puţine resurse - în comparaţie cu alte creatoare de PDF gratis, doPDF consumă foarte puţin din resursele calculatorului în timpul conversiei, performanţa utilizării nefiind afectată deloc. Adu-ţi aportul în lupta pentru salvarea planetei - în loc să foloseşti hârtie pentru tipărirea documentelor, de ce să nu creezi un fişier PDF şi să salvezi de la tăiere câţiva copaci?

Principalele caracteristici ale doPDF:

Setări predefinite ale paginii - poţi selecta o mărime a paginii predefinită pentru PDF-ul rezultat, precum: A4, A5, A6, Letter, Legal, Executive, Envelope DL/C5/B5/Monarch/#10
Mărime pagina ajustabilă - dacă ai nevoie de o modificare a mărimii paginii poţi defini o valoare a dimensiunilor introducând lăţimea şi înălţimea (pot fi introduse mărimi de la 10x10 milimetri până la 3276x3276 milimetri)
Unităţi de măsură - poţi alege să ai toate unităţile afişate în milimetri, inchi sau puncte, astfel nefiind nevoit să faci conversii între unităţi.
Rezoluţie grafică - se poate alege orice rezoluţie între 72 dpi şi 2400 dpi pentru imaginile incluse în PDF-ul final. O rezoluţie mai mică are ca rezultat un fişier PDF de dimensiuni reduse, în timp ce o rezoluţie mai mare înseamnă o calitate a imaginilor mai bună dar şi un fişier PDF de dimensiuni mai mari. Valoarea implicită este de 300 dpi. Suplimentar, doPDF oferă 2 opţiuni în fereastra de salvare a PDF-ului care permit alegerea de a crea un fişier de dimensiuni mici sau unul în care calitatea imaginilor e superioară.
Scalarea imaginilor - conţinutul din PDF-ul rezultat poate fi micşorat la 1% din mărimea iniţială, sau mărit până la 400%.
Orientarea în pagină - poţi seta orientarea în pagină să fie de tip Portret sau Peisaj, modificările fiind vizibile în secţiunea de Previzualizare.
Folosirea aceluiaşi folder - doPDF poate crea şi salva PDF-uri în acelaşi folder de fiecare dată, indiferent de locaţia din care deschizi documentul iniţial.
Includerea fonturilor - pentru a fi sigur că documentul PDF va arăta la fel şi pe alte calculatoare, doPDF include în PDF şi caracterele folosite în textul original.
Deschiderea în cititorul de PDF-uri - poţi alege să deschizi PDF-ul cu cititorul implicit de PDF-uri. doPDF este un creator de PDF-uri, nu un cititor de PDF-uri. Pentru a vizualiza fişiere PDF ai nevoie de aplicaţia gratis Adobe Reader. De asemenea, doPDF nu este un editor de PDF-uri şi nu permite conversii din PDF în alte formate (gen PDF în DOC). Înainte de a instala acest soft vă recomand să instalaţi PDF-XChange Viewer

 


Instalare Flash Player şi Java


  În acest tutorial se prezintă modul în care se instalează Flash Player şi Java. Pe lângă un browser cum ar fi Firefox, avem nevoie în mediul educațional şi de alte programe. Majoritatea conţinutului audio-video on-line se bazează pe Flash si Java. De exemplu, pentru a rula un clip video de pe Youtube avem nevoie de Flash. Multe softuri educaţionale au fost create în Java.

Instalare şi utilizare 7-Zip


 În acest tutorial vom învăța să dezarhivăm mai multe tipuri de arhive (arhive cu extensia zip, rar7z). Arhivatorul implicit din Windows este capabil să arhiveze și să dezarhiveze doar arhive cu extensia zip. Însă sunt și alte tipuri de arhive populare (rar, 7z, etc) utilizate în transmiterea fișierelor. De aceea avem nevoie de un program capabil să dezarhiveze majoritatea tipurilor de arhive.Vă recomand să arhivați fișierele folosind arhivatorul din Windows (aici am explicat cum se arhivează și dezarhivează cu programul implicit din Windows), iar pentru dezarhivare programul 7-Zip.


Instalarea şi configurarea browser-ului Firefox


 În acest tutorial video se prezintă instalarea și configurarea browser-ului Firefox. Recomand utilizarea acestui browser datorită ușurinței în utilizarea lui, posibilitatea extinderii funcționalității lui instalând suplimente noi (add-ons). Există și alte browsere cum ar fi: Internet Explorer (este deja instalat cu sistemul de operare Windows),  Opera, Google Chrome, etc. Utilizați acel browser ce vă permite cel mai rapid sa realizați ceea ce v-ați propus.


Managementul fişierelor


 Bine aţi venit pe videoeducational.blogspot.com. Acesta este primul tutorial video publicat pe acest site. Vă invit sa fiţi alături de acest proiect prin sugestii, idei, etc. Numai impreună putem realiza ceva util. În acest prim tutorial am să vă prezint: cum creez un folder, selectarea fişierelor, redenumirea unui folder, ştergerea unui folder, copierea unui fişier, mutarea unui fişier, arhivarea şi dezarhivarea unui folder, golirea Coşului de gunoi. Am ales să prezint întai aceste lucruri deoarece ele sunt fundamentale pentru utilizarea calculatorului.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More