MathStudio-cel mai bun program gratuit de matematică

Spot-robotul viitorului

Geogebra 5 Beta

Geogebra 5 va permite construcția corpurilor geometrice în spațiul 3D.

Omnitux-soft educațional

Proiectul Omnitux își propune să ofere diverse activități educative utilizând elemente multimedia (imagini, sunete, texte).

Iluzii optice pictate pe asfalt

Patru artiști aduc buna dispoziție in rândul trecătorilor și uimesc lumea artistică prin ingeniozitatea și talentul de care dau dovadă.

Scurtmetraje

Filme care nu depășesc 1000 m lungime sau 30 de minute durată.

joi, 28 iunie 2012

Cartea audio

 Cartea Audio este un site necomercial destinat elevilor și profesorilor. Aici puteți asculta și descărca opere și fragmente studiate la școală, structurate pe clase. Orele de limba și literatura romană câstigă un plus de atractivitate dacă materialele studiate sunt prezentate la clasă în format audio. Pe lângă interesul care descinde din mesajul auditiv, elevii dezvoltă un sentiment colectiv de participare la un act artistic, o treaptă premergătoare celei de spectator în sala de spectacole. Materia urcă în ierarhia preferințelor școlarului, drumul spre literatură se deschide, formarea bunului gust este astfel influențată de dicția și interpretarea actorului.
 Site-ul poate fi accesat la adresa http://www.carteaaudio.ro
AUDIȚIE PLĂCUTĂ !
 

marți, 19 iunie 2012

FET-generator gratuit de orare

        În articolul de azi  vă prezint un program foarte bun de generare a orarului școlar FET (Free Timetabling software)- este un program open source ce permite generarea orarului școlar pentru toate tipurile de instituții de învățămant. FET permite generarea orarului într-un timp relativ scurt, depinzând de complexitatea condițiilor. Vă recomand ca după introducerea în program a datelor inițiale să generați orarul după fiecare condiție impusă pentru a înțelege cauza imposibilității generării rapide a orarului. Pe forumul site-ului veți găsi cu siguranță suport atunci când veți întâmpina probleme în generarea orarului (dezvoltatorul principal al programului este român și îi mulțumesc pe această cale pentru efortul depus). Programul este tradus în mai multe limbi, inclusiv în limba romană (Pentru a schimba interfața programului în limba română accesați Settings-Language-ro(Romanian)).
Pentru a înțelege cum funcționează programul am adăugat mai jos un tutorial video, dar pentru o versiune mai veche a programului.


 

Mai jos am adăugat un alt tutorial ce ne permite să importăm datele dintr-un program de calcul tabelar și să le importăm în programul FET.



Programul poate fi descărcat de la adresa: http://lalescu.ro/liviu/fet/

luni, 18 iunie 2012

Creionul magic

În articolul de azi vă prezint doua jocuri  interesante: CRAYON PHYSICS și NUMPTY PHYSICS. Aceste jocuri îmbină în mod plăcut arta de a desena cu un creion și fizica solidelor. Ambele jocuri sunt gratuite.
 CRAYON PHYSICS: Scopul jocului este destul de simplu. Trebuie deplasată o mingie roșie pentru a colecta stele.Versiunea gratuită are puține nivele dar oricine va fi încântat de ideea originală a jocului.
Important: Click dreapta - pentru a șterge un obiect; Space - resetează nivelul; ESC - va deschide meniul; Alt + Enter - trecerea în fullscreen; Alt + F4 - renunță la joc.




 


 Jocul CRAYON PHYSICS îl puteți descărca de la adresa: http://www.kloonigames.com/blog/games/crayon

NUMPTY PHYSICS: Acest joc are 35 de nivele, scopul jocului fiind același: deplasarea mingiei pentru colectarea stelelor. Important: Folosiți tasta ESC pentru a șterge obiectele desenate anterior.



 

Jocul NUMPTY PHYSICS îl puteți descărca de la adresa: http://numptyphysics.garage.maemo.org/

vineri, 8 iunie 2012

Înmulţirea pe degete

În acest articol  voi descrie o metodă pentru efectuarea înmulțirii folosind degetele. Pentru a folosi această metodă elevul trebuie să cunoască în primul rând tabla înmulțirii până la 5 (în general elevii nu întâmpină dificultăți deosebite în a învăța tabla înmulțirii până la 5). Dificultățile apar la memorarea înmulțirilor cu cifre mai mari decât 5.

Multiplicare pe degete este o strategie pentru înmulțirea numerelor de la 6 la 10. Ideea metodei constă în a asocia numerele de la  6 la 10 pentru fiecare deget pe ambele maini (vezi Figura 1): 6 la  degetul mic, 7 la degetul inelar, 8 la degetul mijlociu, 9 la degetul arătător şi 10 la degetul mare.
Figura 1
Pentru a multiplica, parcurgeți următoarele etape (a se vedea Figura 2):
(1) Conectaţi degetele atribuite numerele pe care  doriți să le înmulțiți. De exemplu, în multiplicarea 8 şi 7, vom conecta degetul mijlociu de la mâna stângă şi inelarul de la mâna dreaptă.
(2) În continuare, pentru fiecare din degetele conectate și cele sub ele atribuim valoarea 10. În total 5 degete. Deci în total vom avea 5x10=50.
(3) În continuare, luăm în calcul numărul degetelor rămase de la fiecare mână. În cazul de față, la mâna stângă avem 2 degete iar la mâna dreaptă 3 degete. Înmulțim 2x3=6.
(4) În final obținem 8x7=50+6=56.

Figura 2
În al doilea exemplu (a se vedea Figura 3), am înmulțit 7 şi 9. Facem acest lucru prin conectarea degetului inelar de la mâna stângă  şi  a degetului arătător de la mâna dreaptă. Pentru fiecare din degetele conectate și cele sub ele atribuim valoarea 10. În total 6 degete. În total vom avea 6x10=60. În continuare, luăm în calcul numărul degetelor rămase de la fiecare mână. În cazul de față, la mâna stângă avem 3 degete iar la mâna dreaptă 1 deget. Înmulțim 3x1=3. În final obținem 7x9=60+3=63.

Figura 3
Acum, încercaţi să efectuați înmulţirea numerelor:  8 şi 6; 8 și 8; 9 şi 6.

Vă invit să citiţi şi articolul de aici
 

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More